Panel logowania

Rejestracja

XIV Zgierski Kaziuk (09.03.2018 17:30 - 11.03.2018 17:30)

XIV Zgierski Kaziuk

10 marca odbędzie się XIV Zgierski Kaziuk. Jest to plenerowa impreza poświęcona wileńskim tradycjom, na wzór słynnych "Wileńskich Kaziuków". Podczas "Jarmarku Kaziukowego" można będzie obejrzeć i kupić wyroby rękodzieła ludowego: słynne wileńskie palmy, piernikowe serca, obwarzanki, miody, chleby tradycyjne i inne smakołyki rodem
z Wileńszczyzny. 

Imprezie towarzyszyć będą występy kapeli i zespołów ludowych z Wileńszczyzny oraz spotkania z wileńskimi przedstawicielami świata kultury (tancerze, pieśniarze). 

XIV Zgierski Kaziuk odbędzie się 10 marca 2018 r. w godz.  9-16 na terenie Parku Kulturowego Miasto Tkaczy  (ul. ks. Sz. Rembowskiego).

Pełny program wydarzenia:

9 marca (piątek)

godz. 17:30 Wieczór Wileński - goście z Rejonu Wileńskiego oraz Marzena Kipiel-Sztuka w programie artystycznym „Spotkanie trzeciego stopnia Marzeny Kipiel-Sztuka”

Miejsko-Powiatowa Biblioteka Publiczna im. B. Prusa, Filia nr 2, ul. Długa 29 a

 

10 marca (sobota)

godz. 9:00-16:00 Jarmark Kaziukowy - smakołyki kresowe, wyroby regionalne, palmy wileńskie, ozdoby świąteczne, rękodzieło i inne

Park Kulturowy Miasto Tkaczy, ul. Rembowskiego i ul. Narutowicza

 

Na scenie wystąpią:

godz. 10:00 Orkiestra Dęta z Góry św. Małgorzaty

godz. 11:00 Zespół Rudomianka – goście z Rejonu Wileńskiego

godz. 12:00 Kapela Ludowa Witaszewiacy

godz. 13:00 Kapela Ludowa Lututowianie

godz. 14:00 Kapela Podwórkowa Szadkowiacy

godz. 15:00 Zespół Pieśni i Tańca Boruta ze Zgierza

godz. 17:30 Koncert Kaziukowy

sala Towarzystwa Śpiewaczego Lutnia, ul. Łęczycka 2

- program artystyczny przygotowany przez gości z Rejonu Wileńskiego

- degustacja potraw wileńskich                    

Kontakt

Urząd Miasta Zgierza Wydział Promocji, Kultury i Sportu tel. 42 714 32 95 oraz 42 714 32 96.
Link do wydarzenia

Galeria

Mapa

Komentarze

Musisz być zalogowany

31 punktów
mfalk@umz.zgierz.pl

Inne wpisy autora

Wpisy polecane

Brak dostępnych aktualności.